Trecut vs. Prezent

avizezAnul 2100 – Planeta Pământ

Clădirile în care trăim sunt repartizate simplu în vechi şi noi. Oricum ar fi ele, totuşi, sunt la distanţă unele de altele. Astfel, fiecare se poate “îngriji singură” fără a mai fi nevoie de alte mijloace adiţionale.

Materialele pe care le folosim noi, astăzi, în 2100, se hrănesc cu energie solară şi se încarcă în timpul nopţii, folosind vibraţiile şi undele trimise de lună. Toate sunt dintr-o substanţă reciclabilă, dar care se strică foarte greu. Nu e nici din lemn, nici din plastic aşa cum se folosea cu mult, mult timp în urmă.

O rocă descoperită în urmă cu 50 de ani a stat la baza acestei revoluţii într-ale consumului energetic. Materialele rareori se uzează şi, prin procedeul inventat de un român, acum 40 de ani, ele se folosesc doar de natură pentru a se adapta cerinţelor legate de vreme, de exemplu.

Lucrurile nu au stat deloc aşa, până acum ceva timp.

Casa mea, de exemplu, este considerată patrimoniu internaţional. De ce? Pentru că ea a fost reabilitată după ce a supravieţuit mai multor etape specifice timpurilor respective.

De exemplu, în 2016, străbunicul meu a obţinut un certificat energetic prin http://www.avizez.ro care a dus la conservarea peste timp a acestei locuinţe.

Bloc nereabilitat 2016
Bloc nereabilitat 2016

Lucrurile, însă, nu au fost atât de simple. Pe atunci, oamenii nu puneau atât de mult preţ pe astfel de detalii. Certificatul energetic a fost obligatoriu pentru România, ţara mea de origine, de-abia în 2007, odată cu intrarea ei în Uniunea Europeană.

Şi, chiar dacă de-abia din 2020 s-a început construirea clădirilor cu zero energie sau energie pozitivă, pe atunci multe clădiri erau încadrate în clasa energetică G, care presupunea un consum de peste 820 kwh/m2/an.

Casa mea, însă, a fost pe atunci încadrată în clasa energetică A. Ce însemna asta? Un consum de mai puţin de 125 kwh/m2/an, fiind asigurate toate condiţiile corecte de consum. O raritate la acea vreme.

Străbunicul meu, însă, a fost un fel de vizionar care a ştiut că orice investiţie şi adaptare merită.

Bloc reabilitat 2016
Bloc reabilitat 2016

Aşadar, el a chemat un expert în termoviziune şi a cerut un preţ audit energetic. Izolarea termică în exterior, modernizarea termică cu materiale termoizolante precum EPS (materiale din polistiren expandat), XPS (din polistiren extrudat), MW (material din vată minerală), înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare cu soluţii de tâmplărie performante energetic, lucrări de reparaţii la elementele de construcţie cu potenţial de desprindere au fost doar câteva dintre măsurile adoptate de el în colaborare cu experţii avizez.ro.

Au fost măsuri pe care nu toţi le-au înţeles. În timp, însă, când lucrurile au început să intre pe făgaşul normal, oamenii au înţeles că doar aşa ne putem proteja pe noi, dar şi mediul înconjurător.

Tocmai d-asta azi, acum, în 2100, eu pot spune că locuiesc în cea mai veche, dar şi cea mai bine întreţinută clădire din comitatul meu.

Şi, oricât de ciudat ar părea, încerc şi eu să inventez noi şi noi metode de eficienţă energetică în domeniul construcţiilor. Doar trebuie să duc renumele mai departe, nu?

P.S: Articl scris pentru proba 7 a Spring Superblog 2016: Tu cum imbunatatesti eficienta energetica a locuintei tale?

Reclame

5 gânduri despre “Trecut vs. Prezent

  1. „Sefeistică” abordare, hehei.. Da’ să știi că eu vin din 2016 — dacă te întrebi cum, află că scrisul o face! — și sunt destui încă cei care nu știu ce e ăla certificat energetic.

    1. Pai la asa tema, numai o abordare sefeistica ar fi mers…poate si pentru ca da, in 2016 inca sunt multi care nu prea stiu ce e acela certificat energetic. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s