Serenada

batranelTrenul Bucuresti-Sighisoara, toamna, dimineata devreme. Un batranel se chinuie sa isi faca loc printre calatorii adormiti. Tine in mana o reteta, intra in fiecare compartiment, se asaza o secunda, doua si intreaba pasagerii ce scrie pe foaia ingalbenita de timp. E ignorat, dar nu capituleaza, afisand mereu zambetul sau stirb. Cumva respingator, cu hainele ponosite si si o groaza de bagaje, in cealalta mana flutura biletul la clasa a II-a. Isi gaseste locul si rade cu toata gura la vederea celor trei colege de compartiment. Fetele se prefac absorbite de privelistea de afara. Batranelul incepe sa povesteasca cate luna si-n stele, fixand privirea fiecarei tinere. Pana la Ploiesti reuseste sa smulga 2-3 cuvinte din partea celei din stanga.

Incepe o discutie despre nunta regala, momentul prielnic sa isi etaleze cunostintele despre Lady Di. Doua dintre fete se arata uimite, dar cea de-a treia ii spune scurt si taios ca ar vrea sa doarma si ca deja o doare capul de la atata vorbarie.

Dupa cateva secunde de liniste, barbatul cotrobaie in plasele de rafie si scoate alte documente. Se apleaca umil asupra calatoarei din stanga.

– Vedeti ce scrie aici? Nu-mi merg ochelarii! si zambeste iar stirb.

Fata blonda zambeste ghidus si ii citeste cuvantul lipsa. Conversatia porneste din nou. Incurajat de zambetele complice ale fetelor mai tinere, batranelul isi continua monologul, cautandu-le cand si cand privirea.

– Ma duc la Sanatoriu in Cluj, am trimitere, dar nu e cu data de azi, sper sa ma primeasca aia, spune asa, ca pentru el, insa urmareste reactie uimita a tinerelor.

Niciun cuvant, insa. Dupa alte cateva minute, aude ceva de relatii, prilej perfect pentru a povesti despre un var de-al lui care s-a insurat la 60 de ani cu iubirea vietii.

– Cum domnle sa iubesti in halul asta la batranete? Intreaba el afectat

Reuseste sa smulga ceva chicote din partea fetelor. Batranelul prinde din zbor numele fetei blonde, asa ca se intoarce catre ea si o intreaba revoltat.

– Dar, ce, domnisoara Marina, mata ai accepta asa, orice de la un barbat?

Fata da din umeri si o priveste complice si amuzata pe prietena ei. Cand si cand, in pauzele minuscule dintre cuvinte, batranul isi priveste lung trimiterea si ofteaza lung.

– Domnisoara Dana, as putea sa va cant o serenada?

Femeia ursuza se foieste in scaun si ii arunca o privire taioasa pe care batranul o sfideaza. Domnisoara Dana chicoteste, dar nu raspunde.

– Sub balcon eu ti-am cantat o serenada, se aude in compartiment dupa alte 2-3 minute.

Fetele nu mai reusesc sa se abtina si ies pe coridor pentru a rade in voie. Barbatul le priveste amuzat si mandru. Fetele il servesc cu snitele, ii ofera o sticla de jumate cu apa minerala si se uita socate cum o bea dintr-o singura suflare.
Urmatoarea statie, Sighisoara. Fetele se pregatesc de plecare si nelinistea barbatului incepe din nou sa creasca.

Tinerele isi iau la revedere si coboara din tren. Fac cativa pasi.

– Trimiterea aia avea anul gresit, spune fata blonda.
– Nu exista niciun sanatoriu in Cluj, se aude vocea femeii ursuza din compartiment.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s